Alternativ rasstandard

ELLER SANNINGEN OM MOPSEN!

  


OM MOPSEN
Inledning.
Många som har kommit i kontakt med Mopsen har skrivit längre eller kortare artiklar i ämnet.
Undertecknad vill inte vara sämre och bidrar härmed med några upplysande rader.

Mopsens ursprung.
Beträffande Mopsens ursprung är dom flesta bedömare överens om att Mopsen troligen härstammar från Kina.
Första osäkra spåren som eventuellt kan härledas till Mopsen, daterar en del så långt tillbaks i tiden som till 1700-talet f. Kr. Men dom första -någorlunda tillförlitliga- bevis om Mopsens existens är skrifterna från Konfucius tid (552-479 F. k.) Tyvärr är det bara fragment som räddades efter härskarens Ch’in Sih's order om att bränna alla skrifter omkring år 250 f. K.

Så brukar det börja.
Men... Alla är dock inte överens om det och Mopsen kan ha funnits på Jorden längre än vi anar. Det är nämligen så att på vår planet finns det en mängd mystiska fornlämningar.
Om deras uppkomst florerar massor av olika teorier, men bara teorier!  Ingen har hittills lyckats komma med rimliga förklaringar. En del forskare och författare, som Erich von Däniken, Robert Charroux m.fl. påstår att dessa oförklarliga ting är spår efter besökare från rymden! Det låter väldigt intressant!  Och om vi accepterar dessa teorier så har vi ett givet svar på varifrån Mopsen härstammar! Mopsen är helt enkelt en av dessa kvarlämningar!  Rymdbesökarna hade naturligvis sina Mopsar med sig, ty vem skulle man annars ta med som sällskap på långa tjänsteresor mellan stjärnorna, om inte sina älskade Mopsar? Vem skulle kunna skiljas från sin Mops under en längre tid?  Dagar, veckor, ljusår??
Dessa besökare från andra världar landade förmodligen i Kina och där smet en och annan Mopskrabat iväg -driven av sin nyfikenhet. Och blev kvar!  
Sedan på 600-talet f.Kr. uppmärksammades Mopsen och blev kompis med människan. Därpå noterades det att Mopsen existerar och historien därefter känner vi redan väl!!

Efter att ha läst dessa rader kommer säkert många att skrika efter bevis!

Men titta då på Mopsen egenskaper:
- Mopsen är tolerant, utan aggressioner, utan behov av att jaga och döda.
- Mopsen bildar inga revir och har därmed inget behov av att försvara det. Tvärtom
välkomnar han alla till det område han lever på!
- Mopsen litar -oinskränkt- på alla människor och älskar alla!
- Mopsen är trogen!
- Mopsen är läraktig – den gör aldrig om samma misstag!
Handen på hjärtat. Är inte dessa egenskaper numera rätt sällsynta på vår Moder Jord?

Vad -eller vem- är Mops?
Vetenskapen klassar Mops som en liten hund. Men vetenskapen klassar även jordgubbe som nöt och banan som kryddväxt, så vad kan man lita på?
Har någon någonsin hittat bananer, på Konsum eller ICA, i kryddhyllan?
Mopsens klassning är förmodligen grundad på likheterna med hundens anatomi. Men om läsaren ursäktar, så är människans anatomi snarlik grisens, och ingen drar några långtgående slutsatser av detta faktum. Ingen försöker göra jämförelser (Jo, kanske ibland men det hör inte hit - nu handlar det om Mopsen!)
Mopsen är helt enkelt Mops, och med hänsyn till hans rötter bör han stå i en klass för sig själv!

Att ”äga” en Mops.
Till att börja med, vill jag rätta till de vanligt förekommande uttrycken som att ”Skaffa en Mops” eller ”Äga en Mops”. Ingenting är felaktigare!  Man utökar familjen med en Mops, man införlivar Mops i familjen, man flyttar ihop med Mopsen -men man äger aldrig en Mops!  Det är tvärtom Mopsen som, från de allra första minuterna i det nya hemmet, gör anspråk på allt och alla. Det går visserligen väldigt bra att komma överens med Mopsen, men då måste du och hela familjen ha god kompromissvilja!.

Att leva med Mopsen.
Mopsen vet bestämt att han är skapt till att befrämja ditt välbefinnande -jämt och överallt!  Därmed är din rörelsefrihet borta för alltid och vart du än går så följer Mopsen med!  Och om du absolut måste besöka vissa utrymmen, där du vill vara ensam, så kan du räkna med att Mopsen sitter troget utanför och väntar. (Sannolikt visar han dock tydligt sitt missnöje med att han inte fick följa med!) Han sitter bredvid dig vid TV:n, han sitter på din fot så fort du stannar. Mopsen har en ofattbar förmåga att vara i vägen och vart du än går så är han under fötterna på dig, vad du än gör så hjälper Mopsen gärna till!  Många faller, efter en viss tid, för frestelsen att utöka familjen med ytterligare en Mops, i förhoppningen om att Mopsarna sysselsätter sig själva. Det är i för sig bra för Mopsen, då den trivs bättre i grupp, men förhoppningarna om en lugnare tillvaron blir krossade. Nu blir det istället TVÅ Mopsar som skall uppfylla sina plikter. Nu blir det TVÅ Mopsar som hjälper till med allt. Framför hemliga rummet väntar TVÅ Mopsar och på din fot, så fort du står stilla, sitter plötsligt TVÅ Mopsar. Tyckte du att det var trångt i din favorit fåtölj med en Mops? Jaa, då får du erfara att det finns plats för en Mops till!! (och kanske en till? Eller två?) Mopsen har ett enormt behov av direkt fysisk kontakt med sin människa och detta tillfredställer han till varje pris! Jämt! Överallt!  Ensam eller med sina bröder, systrar, kusiner och andra Mopsar.

Forskning runt frågor som berör Mops är av någon anledning lite eftersatt.
I Vatikanen grubblar ett koncilium kardinaler, sedan flera hundra år tillbaka, över hur många änglar det ryms på en nålspets? Det har testats hur många vuxna som man kan stuva in i en Volkswagen Bubbla?  Men ingen har hittills undersökt hur många Mopsar som kan sitta på husses fot? Eller hur många Mopsar som får plats i mattes knä?

Med Mopsen blir livet aldrig som förr.
Tyckte du om, att under varma sommardagar, slappna av i soffan på altanen? Glöm det i fortsättningen! Mopsen är -naturligtvis- med och så fort du hamnar i drömmarnas rike, bland susande palmer, så flyger Mopsen upp med ett förskräckligt vrål! Detta för att jaga bort en närgången humla, skuggan av ett flygplan eller en fiskmås (och lika ofta utan synlig anledning, annat än att bara tala om att han är vaken!)
Mopsen är aldrig tyst. I vanligt, normalt, tillstånd utstöter han hela tiden några ljud;  harklar, flåsar, grymtar, nyser, puffar och mycket, mycket mer. Tonarten -och intensiteten- beror på individen. Men i känsloladdade situationer kan Mopsen låta precis som vad som helst på Jorden! (med omnejd!!) Ryter som ett lejon, jamar och spinner som en katt, skriker som en hes anka, gnäller som ett barn, ylar som en varg, brummar som en nyvaken björn på vårkanten…...

Mopsens hörsel bör även den, vara objekt för djupare studier. Mopsen hör när locket lyfts från grytan på andra sida av huset, men högt uttalade kommandon, som ”Kom hit”, ”Stanna” eller liknande, hör han inte. Mopsen besvarar dessa -sittande på minst tre meters avstånd- med en helt oförstående blick som säger: ”-Vaaa? Varför då?”

Mopsen som ”viktväktare”.
I bostaden händer ingenting längre utan Mopsens vetskap, varken under dagen eller på någon annan tid på dygnet. Om du hade som ovana på nätterna tidigare, att ta dig något gott från kylskåpet, så kan du vara säker på att från den dagen då Mopsen dök upp i ditt liv är det slut med detta!  Mopsen har, under vissa omständigheter, en hörsel som är vassare än fladdermusens. Du kan smyga upp till kylen om natten, som indianerna från barndomens böcker, i filttofflor eller barfota, du kan hålla andan, men, men…. Innan du sätter tänderna i korven, så sänk din blick nedåt!  Två stora, förväntansfulla ögon möter dina. Skamsen återställer du korven i kylskåpet och efter några ytterligare försök ger du upp för alltid!!!

Mopsens matvanor.
Mopsen kan äta hur mycket som helst, när som helst och vad som helst! Och det är du som måste komma överens med Mopsen om portionerna och serveringstiderna.
Mopsen gör det motvilligt, men till slut finner han sig i det. Dock är dessa tider heliga och Mopsen komm
er alltid att påminna dig, i god tid, om vad han förväntar sig! Några förseningar accepterar Mopsen inte och om det -mot all förmodan- skulle inträffa så uttrycker han sitt missnöje mer än tydligt!

Och en viktig sak till!  Servera aldrig måltiden till Mopsen i utomståendes närvaro! Föreställningen som Mopsen presterar, under förberedelserna av maten, väcker även hos dina bästa vänner frågor som: ”-Varför får inte den stackaren mat flera gånger i veckan?” och ”-Måste han få så lite?”  Och du slipper eventuella anmärkningar om djurskyddsföreningar och djurplågerier.

Mops som vakt.
Men gör Mopsen någon nytta alls?  Hans jordiska hundsläktingar måste ofta arbeta. Dra släde, skrämma älgar, simma efter skjutna fåglar, jaga bovar eller åtminstone hämta tidningar, tofflor med mera. Och Mopsen? Jodå, Mopsen är faktiskt det absolut bästa skyddet mot inbrottstjuvar!  Vid minsta oljud -eller okända ljud- ställer Mopsen till ett hiskeligt rabalder, oavsett vilken tid på dygnet det är!  Och väcker allas uppmärksamhet om att något är i görningen. För det mesta är det falskt alarm, som att grannen har kommit hem med en ny bil kl. två på natten, skatan misslyckades med att landa på hängrännan klockan tre på morgonkvisten och så vidare. Men den dagen det skulle vara allvar så är Mopsen beredd!  Så länge som tjuven väsnas på utsidan, så länge väsnas även Mopsen på insidan. Men i det ögonblicket då tjuven sätter sin fot inne i bostaden så slutar Mopsen med oväsendet.  Och p.g.a. sitt utomjordiska förtroende för människor välkomnar han tjuven!
Men det har nämnts förut att Mopsen måste vara behjälplig med allt -och överallt!  Och så även i detta fall. Han skulle följa tjuven på hans snokande runda i bostaden och så fort han skulle stanna så skulle Mopsen sätta sig på hans fot. På så sätt skulle inkräktaren effektivt hindras från att fylla medhavda säck med dyrbarheter. Skulle tjuven, mot all förmodan, lyckas med bedriften att fylla säcken så har han inte vunnit! Då återstår nämligen det svåraste: Att ta sig ut!!!  Som bekant är alla välkomna till Mopsens domäner, men lika bekant är att ingen får lämna honom!  Då känner Mopsen sig så förolämpad att han börjar utsöndra så hjärtskärande klagovisor att även den mest hårdhudade skummis skulle mjukna. Om inte, så skulle han ändå fly tomhänt -hals över huvud- av det oljud som Mopsen åstadkommer. Så Mopsen är verkligen det bästa tänkbara skyddet för hemmet och alla som bor med Mops borde få rabatt på hemförsäkringar!!

Faran med Mopsen.
För en tid sedan gick det att läsa, på någon av länkarna till hemsidan "Pug Dog Club of Czech Republik", en notis om sjukdomen som sprids i Mopsens spår. Det talas inte mycket om den. Tvärtom försöker man lägga locket på, som brukligt är med alla obehagliga saker. Sjukdomen är visserligen inte smittsam människor emellan, men den är å andra sidan obotlig.
Namnet på farsoten är TIM (Tokig I Mops). Den kommer smygande och man märker ingenting själv.
Några symptom att nämna:
* Vid samtal med medmänniskor börjar man vicka med huvudet från sida till sida.
* Man börjar glömma familjens högtidsdagar men Mopsens födelsedag firar man varje månad.
* Till festliga tillfällen, med bjudna gäster, glömmer man bort att köpa det mesta i matväg. Men inte grisöron och mager leverpastej från ”Gröna slaktaren” till Mopsen.
* Man börjar läsa och översätta textremsorna på TV:n åt Mopsen.
* Vid bilbyte är det viktigaste kriteriet hur många Mopsar som bekvämt får plats.
* Och en vacker dag kommer grannen med ett försiktigt påpekande om att det är Mopsen som sitter i barnvagnen och den som går i koppel brevid är barnet …..

Hur skall man då skydda sig mot denna sjukdom?  Jaa, det är faktiskt enkelt!  Om man möter en Mops då skall man aldrig titta in i hans ögon. Några oförsiktiga sekunder räcker och man är förlorad för alltid………

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)