Våra mopsar

 

PRÄSTBACKENS QAXIGA QAWA  "Laila", "Länspolismästaren" mm. (Kärt barn har många namn!!)       Ej i avel   (pga  ålder) 

Född: 2005-12-21      

Min oändligt älskade lilla Qawa lämnade oss 2015-11-29 för en bättre & vackrare värld. Ingenting kan någonsin bli detsamma utan henne...

img-4591.jpg Foto: Håkan Nilsson

Qawa kom till oss när hon var lite drygt 8 veckor gammal, som mops nr. 3, efter Morsan & Nancy. Sötare än socker, men ett riktigt rivjärn redan då! Hon är numera äldst i gänget, men det är en väldigt pigg & alert dam som vet vad hon vill! Qawa är -otvivelaktigt- den som bestämmer här i Qanaka-kojan! Hon har stenkoll på läget, både inomhus & utomhus. Denna talang visade hon prov på redan som liten valp, därför förärades hon med epitetet "Länspolismästaren" väldigt tidigt! Laila är otroligt trygg i sig själv & med tillvaron, detta gör henne till en bra & respekterad ledare i flocken. Hennes akilles-häl skulle möjligtvis vara att hon är en "mamma-gris" av stora mått. Mina döttrar hävdar att Qawa är lite mer bortskämd än de övriga mopparna, något som vi båda -bestämt- dementerar!!!

Qawa har haft 2 kullar: A-kullen 2008 (Alerta Allis/Fideli, SE UCH Asgrymme Assar, Attraktiva Ann-Britt)  &  B-kullen 2009 (Balla Barbro, Behändiga Berith). Hon har alltid varit en helt fantastisk mamma, lätt för att föda fram sina bebisar (som många andra mopstikar) & har tagit hand om sina små puppisar på ett underbart sätt. Hon fullkomligt älskar valpar & ser gärna efter både sina egna & andras, så fort hon får chansen. Dessvärre börjar ju Laila ha åldern emot sig, så nu får hon gå här hemma som en glad pensionär! Numera får Qawa istället glädjas åt att hjälpa till att fostra kommande valpkullar här hemma, en uppgift som jag vet att hon tar på allra största allvar!

Stamtavla  Patella UA   Qawa är mamma till vår A-kull (2008) & vår B-kull (2009)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

QANAKA'S ATTRAKTIVA ANN-BRITT   "Ampan"   Ej i avel  (bl.a pga eventuell ärftlig åkomma?)

Född: 2008-02-08

På självaste Internationella Kvinnodagen, den 8:e mars 2019, valde vår allra käraste lilla galenpanna Ann-Britt att veckla ut sina änglavingar, för att flyga vidare till en bättre & vackrare värld... Hon somnade in -lugnt & stilla- i sömnen, som vanligt liggande tätt intill mig med sitt utsökta huvud vilande på min arm. Sorgen & saknaden är obeskrivlig, den sliter sönder mitt hjärta & sargar min själ. Ampan har ju alltid funnits. Och nu finns hon inte mer...

 ann-britt.jpg Foto: Olivia

Hur ska jag då bäst beskriva Ampan?  Jaa, hon är den valp som jag sparade ur Qanakas allra första kull! Jag & min vän/mentor/bonusmamma Zandra, Prästbackens kennel, valde mellan henne & kullsystern Alerta Allis. Men Ann-Britts vita "vinnarfläck" på hakan fick slutligen avgöra! Här var hon alltså, kennelns första stora stjärna!!!  Men....den fina, kompakta lilla valpen började växa. Och växa! Och framförallt var det benen som växte. Hiskeligt långbent blev hon, det lilla yrvädret! Och snabb som vinden. Och livligare än alla andra mopsar jag -någonsin- mött. Hon studsade som en gummiboll mellan golv, väggar & tak! Jag insåg, att Ann-Britt hade jag fått för alla mina synder. Och för alla synder jag någonsin skulle begå!!! 

Med andra ord -den helt perfekta mopsen för mig!! Hon är så underbart kärvänlig, go & arbetsvillig. Ett fantastiskt krutpaket, med ett hjärta av renaste guld! 

Eftersom Ann-Britts kullbror, SE UCH Qanakas Asgrymme Assar (Assebasse Mopskung), fick avlivas pga slemhinnetillväxt i luftvägarna så var beslutet enkelt för mig; Ampan ska inte gå i avel! Ärftligheten kan självklart diskuteras & det har inte varit några liknande problem vare sig med mamma Qawa eller med någon av Assars systrar, men jag är inte villig att ta några som helst risker....

Även om beslutet i sig var enkelt att fatta så är det förstås en stor sorg för mig, att de linjerna som jag startade min uppfödning med, nu går i graven.... Men, men.... Enligt min åsikt, så är det till syv & sistone sundheten i vår härliga ras vi uppfödare ska värna om & där kan vi inte tillåta oss att bli egoistiska eller kompromissa.

Stamtavla  Patella UA

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

PUGGENS ULLA-BRITT  "Britta" "Bruttan" "Skruttis" "Skrotan" (Kärt barn har  -väldigt-  många namn...)  Ej i avel  (pga ålder)

Född: 2008-11-24

britta.jpg Foto: Cuty Pies kennel

Då min framtid som mopsuppfödare såg som allra, allra mörkast ut....då kom älskade lilla Brittabruttan in i mitt liv som en räddande Ängel! Hon klev in i flocken & i vår kennelkoja  -en mörk, kall januarikväll-   med hopp, framtidstro & solsken!!!

Medan hon ägdes av mina underbara vänner på Cuty Pies kennel, så hade jag Britta boende hos mig under tiden som hon parades med gullponken Axel. Redan då öppnade hon dörren till mitt hjärta & inredde ett eget litet rum där! Dessutom så införlivades hon så himla lätt i min flock, det var bara så självklart att sockerpullan Britta hörde hemma hos oss.... Så den dagen när Matilda & Pernilla ringde mig, när mitt hjärta var så fyllt av ledsenhet, & erbjöd mig att få köpa Britta så var valet väldigt enkelt!!! Klart min lilla skruttbrutta skulle hem!!!!

Fina lilla Britta är en mycket klok & värdig dam som snabbt insåg värdet av att bli bundis med Qawa, självaste överkuckun i Qanakakojan! Hon låg i soffan brevid Qawa, tog -snabbt som ögat- platsen närmast Qawa i sängen, ville absolut sitta i samma bilbur som Qawa..... Jaa, jag säger ju det; Bruttan är smart!!!!

Dessutom är vår finaste Britta en av de absolut sundaste mopsar jag träffat på! Helt opåverkad av värme, inga andningsproblem, inga hudåkommor, pigg & alert, älskar att gå låååånga skogspromenader men såklart ligger hon gärna i famnen & myser oxå! Hon är ju trots allt mops - de är födda att njuta av livet!!!

Brittas officiella utställningsresultat: 8 x Exc,  2 x CK,  2 x 2 BTKL,  1 x res-CERT,  1 x res-CACIB  (Vårt sockerhjärta Britta har hittills deltagit i totalt åtta officiella hundutställningar. Jag är väldigt nöjd med hennes placeringar, måste jag säga!!!)

Stamtavla   Britta är mamma till vår Fis-kull (2013), vår Raggar-kull (2014) & våra "Spanjorskor" (2015)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SEMLANS CARL-AXEL  "Axel" "Pugsley" "Lonken" "Gullponken" (Jaja, ni vet! Kärt barn...bla..bla..bla...)

En vacker sensommarkväll, den 12/8 2018, drabbades min älskade Axel -min själsvän & stora Kärlek- av en massiv hjärtkollaps & fick avlivas akut. Sorgen & saknaden lamslog mig fullständigt, för plötsligt blev världen alldeles för stor & kall... Jag tappade fotfästet totalt, för vem är jag utan min gullponke vid min sida??

Född: 2010-03-01

axel-2.jpg Foto: Matilda Vikström

I mina ögon är Axel det närmaste perfektion man kan komma! Han är en medelstor kille, med en exteriör som jag fullkomligt ÄLSKAR hos mopsar: kort & kompakt kropp med rejäl bröstkorg samt ett utomordentligt förbröst, kraftig benstomme, bra vinklar, utmärkt knorr & svansansättning, FANTASTISKT huvud & uttryck, underbar svärta (som börjat övergå i grått med åldern), lagom med rynkor, perfekta öron (både storlek & placering) & en djup, varm, gyllene fawn färg. Jaaa, som du kanske märker så är jag inte så lite förälskad i denna härliga pojke!!! Att Axel dessutom är en kärnfrisk individ  -med en gudomlig mentalitet-  gör ju bara bilden av honom ännu mer komplett! (Dock kunde jag önska att han hade haft lite mera hals, & därigenom bättre resning, men ingen är ju helt igenom perfekt - även om min Axel är hiskeligt nära!!!!!) 

Axel är otroligt "mammig", vill helst vara nära mig heeela tiden! Oavsett om vi ligger i sängen eller soffan så ska han alltid ligga så att han rör vid mig... Han är sannerligen min STORA kärlek!!!

Som den skåne-påg Axel är (född på Semlans kennel i Brösarp, Skåne) skulle man kunna tro att han inte gillar vintern särskilt mycket.... Men -tvärtom- är han den av mopsarna som aldrig varit särskilt berörd av kylan. Även fast det drar iväg ner mot -20/-25 så tackar han aldrig nej till en prommis! 

På officiella utställningar har Axel erövrat:   27 x Exc,  15 x CK,  flertalet placeringar i BHKL,  3 x res-CERT,  2 CERT,  CACIB  samt  BIM  &  BIR

Tillsammans med några av sina avkommor, i fyra olika kombinationer, har Axel oxå placerat sig som BIS Avelsgrupp samt som BIS 2 Avelsgrupp.  Domarnas omdömen har varit att Axel är en stark nedärvare, som lämnar mycket av sig själv i sina avkommor!

Stamtavla    

Axel har lämnat friska, sunda avkommor, där han visat sig vara en stark nedärvare av bl.a sitt fantastiska, kraftiga huvud, sin rejäla benstomme samt sin vackra, djupa fawn-färg! Axel har idag både barn, barnbarn & barnbarnsbarn där vi  -med stolthet-  tydligt kan följa hans främsta förtjänster inom mopsaveln!

Axel är pappa till bl.a vår "Kusin-kull" (2016)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

QANAKA'S FINAFLICKOR FISER FAKTISKT  "SONJA" "Bånna" "Gullan" 

PDE N/N

Född: 2013-03-26

sonja-51b74051e087c3113e4b0e32.jpg  Sonja 8 v. Foto: Olivia

Lilla söta Sonja var den enda tiken i vår Fis-kull, så det var självklart att hon skulle stanna kvar här i kenneln! Men det märks minsann att hon är uppvuxen med 4 busiga bröder... Sonja är en mopsflicka med skinn på den där lilla trubbisen, hon har en järnvilja & är nog en av de absolut smartaste mopsar jag träffat! I hennes värld existerar inte ett bestämt (& ibland lite lätt panikartat) "NEEEJ" utan för lilla söta Sonja betyder det att hon måste hitta en annan lösning, helt enkelt! Hon är uppfinningsrik som få & klurar ut saker & ting på sitt alldeles egna sätt. Men Sonja har en ängels tålamod & är nog snällast av de snällaste, dessutom är hon stencool i alla situationer... Vår älskade Sonja har den ultimata mops-mentaliteten, med andra ord! Det är inte mycket som upprör denna fantastiska flicka!!!

Sonja är en otroligt sund & frisk individ - utan några som helst problem med sina andningsvägar! Hon föredrar att sitta i solen & hon är dessutom så opåverkad av värme att hon knappt behöver öppna munnen för att kyla ner sig! Det bästa vår lilla satmara vet, är att vara ute i skog & mark. Å allra helst föredrar hon att plöja fram vid sidan av alla upptrampade stigar!!! Hon är en riktig "off-road-mops" som gärna klättrar i berg, hoppar över nedfallna trädstammar & stannar upp för att plocka lite blåbär mellan varven.... En annan av Sonjas favorit-sysselsättningar är viltspår!!! När vi packar ryggsäcken med älg-skånken, blodflaskan, sele & spårlina - då vet hon precis vad som är på gång! Hon kan knappt bärga sig tills vi kommer ut i skogen....

Exteriört är Sonja en riktig pang-brud, med ett otroligt vackert huvud & uttryck! Hon är en kraftig mopsfjälla med utmärkt benstomme, rejält förbröst, perfekta vinklar & en väldigt bra svansansättning. Dessutom har hon en härlig fawn-färg med underbar svärta! Det som möjligtvis kan "störa ögat" är att Sonja är något lång i ländryggen, sen skulle jag oxå önska att hon hade en lite "tajtare" knorr! 

Sonja är ställd officiellt med följande resultat: EXC x 19   CK x 9   reserv-CERT x 1   BIR Junior x 1   BEST IN SHOW 3 Junior x 1   BIM Unghund x 1   BIM x 1   CERT x 3

Stamtavla     Sonja är mamma till vår "Kusin-kull" (2016) & vår "Författar-kull" (2019)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ROSSMIX PETER PAN  "Petter"  "Peppe"  "Persson"  "Peppeponken"   

PDE N/N

Född: 2013-12-21

Samägs med Rossmix kennel.

/img_20190801_135138_343.jpg Foto: Olivia 

EXC x 7  CK x 6  res-CERT x 1  BH 2 x 2  BH 3 x 1  res-CACIB x 1  CERT x 2  KLASSVINNARE: JUNIOR x 2, UNGHUND & ÖPPEN

Petter är pappa till totalt 16 valpar, däribland vår Q.Margaretha Mimmi Mirakel samt vår "Författar-kull". Han står till förfogande för parning med lämpliga tikar. Vid intresse av att använda vår fine Peppe, kontakta oss!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

QANAKA'S BIRGIT RAGGAR I KORTKORT  "Pigan"  "Biggan"  "Biggibugg"   

PDE N/N

Ej i avel  (pga förlossningskomplikationer) 

Född: 2014-04-17

 6 1/2 v. Foto: Bayogoulas kennel

Birgit är den lilla tös vi sparat ur vår Raggar-kull. Det var ganska givet redan från början att det var just hon som skulle stanna kvar!!! (åtminstone enligt Olivia) Pigan, som vi brukar kalla henne, är den mest godhjärtade & älskvärda flicka som finns! Hon är bara ren & skär kärlek & vänlighet, från trubb till knorr. 

Birgit är i princip själva definitionen av "multum in parvo" (mycket i litet) såsom mopsen beskrivs i sin rasstandard. Hon är väldigt kort & kompakt, en något mindre modell av mopstik med en ljuvlig fawnfärg som accentureras perfekt av hennes djupa svärta! Huvudet är heeelt UNDERBART, med ett docksött uttryck, som gör att man inte kan göra annat än älska henne så galet mycket - inifrån & ut!

Kombinationen mellan sockerpullan Britta & världens mest godhjärtade Assar (SE UCH Moloss Graf Spee) blev otroligt lyckad! Alla fyra Raggar-barnen ser verkligen ut att utvecklas exakt som vi hade kunnat önska!!! Men det som alltid är det allra viktigaste, är att de oxå har visat sig vara väldigt friska & sunda!!! 

EXC. x 10   CK x4   Bästa Tik 2 x1   Bästa Tik 4 x1   res-CERT x1

Stamtavla

Birgit är mamma till vår Q.Margaretha Mimmi Mirakel, aka Maggan (2018)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

QANAKA'S UNA CERVEZA POR FAVOR  "FRIDA"   "Fjotti"  "Fjortis"  "Fjollan"  "Fjottfjott"   

Ej i avel  (pga neurologisk skada vid födseln)

Född: 2015-11-21

 Foto: Olivia 

Vår ljuvliga lilla "spanjorska" Frida är en otroligt sund & härlig liten mopsflicka! Som valp var hon en aning blyg & försiktig, men nu -när hon är vuxen- så är all försiktighet ett minne blott! Hon behövde tid för att blomma ut ordentligt & det fick hon, så nu är det full fart som gäller - i alla lägen!

Frida springer helst både snabbt & långt, gärna i skogsterräng där hon kan hoppa & klättra över stock & sten.....å hon blir ALDRIG trött!!!  Hon är oxå fullständigt "boll-tokig" & ääälskar när någon av oss kastar en boll åt henne som hon får springa & hämta (i brist på en boll så duger det gott med en kotte...eller pinne!) Då är livet som allra bäst enligt henne! En annan "Frida-favorit" är att titta på TV & då ska det allra helst visas hästhoppning eller djurprogram. Hon har en våldsam inlevelseförmåga kan jag lova...

Frida har även en väldigt korrekt exteriör, med ett underbart vackert huvud samt ett otroligt sunt nosparti. Hon är en något mindre & nättare tik, har alltid varit fullt frisk utan några som helst problem varken med andning, allergi eller någonting annat. Dessutom har Frida den rätta kort-korta pälskvalitén, som tyvärr inte ses så ofta numera. Hon är en häftig liten tjej, helt enkelt!  

Vår Frida är en älskvärd flicka som vi aldrig någonsin vill vara utan! Hon är så personlig & unik, en härligt frisk fläkt som förgyller våra liv på allra bästa sätt!

 Stamtavla

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

QANAKA'S ANDREAS LISTIG SOM EN RÄV  "ANTE"

"Prinsen Prins"  "Ponken"   

PDE N/N

Född: 2016-12-01

/2019-08-07-12-12-16.jpg Foto: Olivia 

EXC. x6   CK x2   Klassvinnare Unghund  x2   Bästa Hane 4 x1

Vår härligt sunde Ante är pappa till 5 valpar hos Quantock's kennel, Ärlandsbro. Han står till förfogande för parning med lämpliga tikar. Vid intresse av att använda vår go'kille Ante, kontakta oss!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

QANAKA'S MARGARETHA MIMMI MIRAKEL   "MAGGAN"

"Maggababy"  "Lilla M"  "Bäbisen"  "Lillan"   

PDE N/N  hereditärt (genom föräldrarna)

Född: 2018-08-16

/2019-06-10-16-54-28.jpg Foto: Olivia 

Exc x 1

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

MOPSAR VI HAFT I VÅR ÄGO:

"GRETA"   VINDDRAGETS DRÖMMANDE DAISY   Ej i avel  (pga hudproblem)

Född: 2007-10-08

Mitt älskade hjärtegryn Greta har flyttat till Boden, där hon bor hos min fd. svägerska Victoria & hennes familj. Där delar hon numera koja med sin barndomsvän, malteserkillen Jesper.

greta.jpg Foto: Olivia

Underbara fina Greta är den lungnaste, mest älskvärda mopsflicka som tassar runt på vår jord!! Hon gör inte mycket väsen av sig, hon "bara är"....  Men hon är en väldigt lyhörd liten dam som oftast får gå okopplad på våra promenader. Det skulle aldrig falla henne in att springa fram till andra hundar, eller människor, om vi sagt åt henne att låta bli!!!  

Med åren så har det visat sig att Greta får allt mer problem med sin hud (klåda & våteksem). Därför har jag valt att inte använda henne i min avel, även om hon har en alldeles fantastisk personlighet & en väldigt spännande stamtavla. Men min starka övertygelse är, att inte alla tikar är tänkta att föra sina gener vidare. Framförallt med tanke på den uppgift vi uppfödare har, att förvalta vår unika ras för kommande generationer!

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)